About us

  Artists and contributors of STEREO AKT in 2018-2019

Artists and contributors of STEREO AKT in 2018-2019

be present!

STEREO is one of the most progressive Hungarian contemporary theatre collectives, which creates event-like performances with the leadership of Martin Boross. 

We create in the present for the present, initiating dialogues about communities and the society in general. All of our performances rely on the presence of the audience members.

We work along causes, and according to the concept of each performance we involve collaborators from various fields: theatre, dance, music, sound design, visual and fine arts.

We work with innovative approach and new perspectives, using new dramaturgies and technologies on stage and in public spaces as well.

Theatre is an event, audience members are participants, and the point of the event is the meeting of the participants' reality and the fantasy of the artist. The essence of STEREO AKT performances is born from the – often wordless – dialogue between audience and performers.

Our performances deal with existential issues that address the possibilities of a person, a community or a society. They communicate with the audience, our social medium, and the viewers often get involved in dialogues by means of the performances – in matters of personal interest or public issues. In our performances the active participation of audience (which can be just inner engagement) is one of the main dramaturgic elements.

During its 5-year career, STEREO AKT has created 12 full-length performances, a documentary movie, a number of smaller-scale artistic projects, we had numerous local and international collaborations, participated in well-known festivals and won several awards. STEREO Akt has worked at the Trafo House of Contemporary Arts, the Jurányi House and at MU Theatre in Budapest, but also worked in collaboration projects in the Netherlands, Germany, Denmark, Poland, Spain and the US.


TAGOK

07.jpg

Boross Martin

művészeti vezető / artistic director

"2013-ban eredetileg abból a célból alapítottam a STEREO AKT-ot, hogy színházat csinálhassak. Már ez a műhely sok alkotó közös története lett: nőtt a társulat és a közösség körülötte, én pedig a közösség egyik tagja lettem, aki a kezdeti elvekben hisz: párbeszédben, részvételben, kölcsönhatásban, amitől az alkotó is fejlődik, és a néző is más emberként hagyja el a színházat, mint ahogy bejött. És ügyekben, amik ha ügyesen vannak elmesélve, közüggyé válhatnak."

03.jpg

Bartha Márk

zeneszerző, hang-designer / composer, sound-designer

"Vizuális média, színház- és táncelőadások zeneszerzésével foglalkozom. A Pécsi Tudományegyetemen elvégzett Elektronikus Zenei Médiaművész képzés révén a munkáimban mindig egy kísérletező megközelítés meghatározó. Kétszeres magyar beatbox bajnokként az emberi hanggal való munka különösen fontos számomra, szóló fellépéseimen az elektronikus hangszerekkel és az effektezett emberi hanggal egy improvizált elektroakusztikus kompozíció jön létre."

juli_2.jpg

Julia Jakubowska

színész / actress

"Fizikai színhzái háttérrel költöztem Budapestre 2014-ben. A színházban az érdekel, hogy az milyen módon járulhat hozzá egy közösség vagy egy egyén fejlődéséhez. Úgy gondolom, hogy a művészet az egyik legjobb eszköz a környezetünk játékszabályainak megismerésére, illetve, hogy az élet minden területén fontos az alkotó hozzáállás."

_DSC8108.jpg

Mayer Dániel

producer

04.jpg

Irimiás Olga

junior manager

"A kortárs művészet és a társadalom interakciója érdekel, és szeretném saját munkámmal is ezt a folyamatot erősíteni. A STEREO AKT számomra egy olyan műhely és csapat, ahol újra- és újragondoljuk a színházat, a művészetet, a társadalmat, a világot, és azt, hogy hogyan tudjuk azt saját tevékenységünkkel jobbá tenni."

01.jpg

Tési Dóra

produkciós asszisztens / production assistant

"Három éve végeztem irodalom-esztétika szakon az egyetemen, három éve dolgozom külömnböző független színházi társulatokkal. Korábban a Mentőcsónak Egység tagja voltam, ahol megtapasztalhattam, milyen az igazi csapatmunkával a közös alkotás öröme. A STEREO AKT alkotóközösség munkáját, mint rendezőasszisztens, művészeti titkár, operatív munkatárs segítem."


2017-18

02.jpg

Thury Gábor

dramaturg / dramaturgue

"Mit csinál egy dramaturg? - az egyik leggyakoribb kérdés, amivel egy dramaturg élete során találkozik. A válasz a kérdéssel ellentétben nem könnyű: ahány színház, társulat és előadás, annyiféle dramaturg, a változatosság teszi izgalmassá ezt a munkát. Az elmúlt két évben a hamburgi Thalia Színház társulatának a tagja voltam, ahol megtapasztalhattam, hogyan működik a nagy német kőszínházi rendszer, ahogy azt is, hogy milyen sokféle szerepkört betölthet egy dramaturg. A STEREO AKT-ban is a változásra való képesség érdekel a leginkább: egy olyan alkotóközösség tagjának lenni, ami képes újra és újra meghatározni önmagát, az őt körülvevő világra érzékenyen reagál és együtt építkezik a közönségével."

 A STEREO AKT alapcsapata 2017-2018

A STEREO AKT alapcsapata
2017-2018

Társulatunk korábbi tagjai:

Schőn Edina (producer 2017-2018)
Rácz Anikó (producer 2013-2017)
Varga Brigitta (produkciós asszisztens 2013-2016)
Török Tímea (produkciós asszisztens (2016)

Díjak, elismerések:
2017    Best Performance 2017 (Promenade Baltimore; a Baltimore Magazine olvasóinak közönségszavazata alapján)
2016    Junior Príma díj (Boross Martin)
2015    Staféta díj (ETIKETT, avagy A tökéletes ember) - Budapest Főváros Önkormányzatának tehetséggondozó projektje
2015    POSzT hivatalos versenyprogram: Felülről az ibolyát
2014    Megosztott díj: az Év Titánja (Felülről az ibolyát, rendező: Boross Martin)
2014    Francesc Candel-díj – Katalónia állami díja a “Closed Encounters of the Different Kind” c. projektért a helyi bevándorlók integrációjának elősegítésének elismeréséül

Támogatók:
Budapest Főváros Önkormányzata, Előadóművészeti Jogvédő Iroda, Emberi Erőforrások Minisztériuma, Maszk Országos Színészegyesület, Nemzeti Kulturális Alap, Staféta, Hajléktalanokért Közalapítvány

Produkciós partnerek:
Artus Társulat, FÜGE Produkció, Mentőcsónak Egység, MU Színház, Trafó Kortárs Művészetek Háza