Rólunk

A STEREO AKT művészei és közreműködői a 2018-2019-es évadban

A STEREO AKT művészei és közreműködői a 2018-2019-es évadban

légy jelen!

A STEREO AKT egy 2013-ban alapított kortárs színházi alkotócsoport, amelynek művészeti vezetője Boross Martin rendező.

Jelenből a jelennek alkotunk, közösségi és társadalmi párbeszédet kezdeményezünk. A néző jelenlétével együtt válik teljessé minden előadásunk.

Ügyek mentén dolgozunk, és minden egyes ügy egy új összművészeti formációt hív életre a színház, tánc, zene, hang-design, valamint a vizuális- és képzőművészet területéről.

Innovatív alkotói hozzáállással, új nézőpontokkal, valamint új dramaturgiai és technológiai megoldásokkal hozzuk létre produkcióinkat. Az előadások cselekménye és szövege minden esetben az adott produkció alkotó stábjának közös munkája.

Számunkra a színház esemény, a néző résztvevő, az esemény lényege pedig a résztvevő valóságának és az alkotó fantáziavilágának találkozása. A STEREO AKT előadásainak élménye a közönség és az előadók – akár szavak nélküli – párbeszédéből születik meg.

Előadásainkban rendre olyan egzisztenciális kérdésekhez nyúlunk, amelyek az egyén, egy közösség, vagy egy társadalom egészének boldogulásának lehetőségeit vizsgálják, s így kommunikálnak közönségünkkel, szociális közegünkkel, illetve amelyekkel a nézők is szívesen lépnek dialógusba az előadáson keresztül – legyen szó akár személyes, akár közösségi-közéleti kérdésről. Esemény-szemléletű előadásainkban a néző – akár belsőleg aktív – részvétele az egyik fő dramaturgiai működtető elem.

A STEREO AKT, Magyarország egyik legprogresszívabb társulata 14 egész estés bemutatót, saját gyártású kis- és dokumentumfilmeket, flashmobokat, performanszokat és más művészeti akciókat, valamint számos hazai és nemzetközi együttműködést tud a háta mögött. Az elmúlt években jelen volt többek közt a Trafó Kortárs Művészetek Háza, a Jurányi Ház, a MU Színház programjában, valamint megvalósított koprodukciókat Hollandiában, Németországban, Dániában, Lengyelországban, Spanyolországban, valamint az Egyesült Államokban.


TAGOK

A STEREO AKT tagjai a 2019-2020-as évadban:

Ásmány Zoltán, Bartha Márk, Borsos Luca, Czvetkó Fruzsina, Göndör László, Irimiás Olga, Julia Jakubowska, Jankó Mátyás, Mayer Dániel, Tési Dóra, Thury Gábor, Vass Imre
Művészeti vezető: Boross Martin


07.jpg

Boross Martin

művészeti vezető

"2013-ban eredetileg abból a célból alapítottam a STEREO AKT-ot, hogy színházat csinálhassak. Már ez a műhely sok alkotó közös története lett: nőtt a társulat és a közösség körülötte, én pedig a közösség egyik tagja lettem, aki a kezdeti elvekben hisz: párbeszédben, részvételben, kölcsönhatásban, amitől az alkotó is fejlődik, és a néző is más emberként hagyja el a színházat, mint ahogy bejött. És ügyekben, amik ha ügyesen vannak elmesélve, közüggyé válhatnak."


03.jpg

Bartha Márk

zeneszerző, hang-designer

"Vizuális média, színház- és táncelőadások zeneszerzésével foglalkozom. A Pécsi Tudományegyetemen elvégzett Elektronikus Zenei Médiaművész képzés révén a munkáimban mindig egy kísérletező megközelítés meghatározó. Kétszeres magyar beatbox bajnokként az emberi hanggal való munka különösen fontos számomra, szóló fellépéseimen az elektronikus hangszerekkel és az effektezett emberi hanggal egy improvizált elektroakusztikus kompozíció jön létre."


juli_2.jpg

Julia Jakubowska

színész, alkotó munkatárs

"Fizikai színhzái háttérrel költöztem Budapestre 2014-ben. A színházban az érdekel, hogy az milyen módon járulhat hozzá egy közösség vagy egy egyén fejlődéséhez. Úgy gondolom, hogy a művészet az egyik legjobb eszköz a környezetünk játékszabályainak megismerésére, illetve, hogy az élet minden területén fontos az alkotó hozzáállás."


02.jpg

Göndör László

színész, alkotó munkatárs

03.jpg

Borsos Luca

színész, alkotó munkatárs

07.jpg

Vass Imre

táncos, előadóművész, alkotó munkatárs

05.jpg

Ásmány Zoltán

animátor, alkotó munkatárs

06.jpg

Jankó Mátyás

fénytervező, technikai vezető

_DSC8108.jpg

Mayer Dániel

producer

“A civil szférából érkeztem a színházi világba. Egyetemen társadalmi tanulmányokat, majd közösségi és civil tanulmányokat folytattam, valamint évek óta dolgozom külföldi sajtóorgánumoknak "field producerként".
Egészen fiatal korom óta aktívan érdeklődöm a kortárs színházi élet iránt, mostantól szeretnék benne aktívan is részt venni. 2011. óta figyelemmel kísérem a STEREO AKT munkáját. Az ambícionál, hogy elősegítsem a folyamatot, amely során ez az alkotócsoport a magyar és a nemzetközi színházi élet tényezőjévé válik. Az élet minden területén az motivál, ha olyan dolgokban vehetek részt, ami arra bírja rá az embereket, hogy aktív, cselekvő, felelősségteljes állampolgárokká váljanak.”


01.jpg

Tési Dóra

produkciós asszisztens

"Három éve végeztem irodalom-esztétika szakon az egyetemen, három éve dolgozom külömnböző független színházi társulatokkal. Korábban a Mentőcsónak Egység tagja voltam, ahol megtapasztalhattam, milyen az igazi csapatmunkával a közös alkotás öröme. A STEREO AKT alkotóközösség munkáját, mint rendezőasszisztens, művészeti titkár, operatív munkatárs segítem."


04.jpg

Irimiás Olga

junior manager

"A kortárs művészet és a társadalom interakciója érdekel, és szeretném saját munkámmal is ezt a folyamatot erősíteni. A STEREO AKT számomra egy olyan műhely és csapat, ahol újra- és újragondoljuk a színházat, a művészetet, a társadalmat, a világot, és azt, hogy hogyan tudjuk azt saját tevékenységünkkel jobbá tenni."


Czvetkó Fruzsi

produkciós asszisztens


02.jpg

Thury Gábor

dramaturg

"Mit csinál egy dramaturg? - az egyik leggyakoribb kérdés, amivel egy dramaturg élete során találkozik. A válasz a kérdéssel ellentétben nem könnyű: ahány színház, társulat és előadás, annyiféle dramaturg, a változatosság teszi izgalmassá ezt a munkát. Az elmúlt két évben a hamburgi Thalia Színház társulatának a tagja voltam, ahol megtapasztalhattam, hogyan működik a nagy német kőszínházi rendszer, ahogy azt is, hogy milyen sokféle szerepkört betölthet egy dramaturg. A STEREO AKT-ban is a változásra való képesség érdekel a leginkább: egy olyan alkotóközösség tagjának lenni, ami képes újra és újra meghatározni önmagát, az őt körülvevő világra érzékenyen reagál és együtt építkezik a közönségével."


Támogatók:
Allianz Kulturstiftung, Baden-Württembergi Kulturális Minisztérium, Budapest Főváros Önkormányzata, BVA - Budapesti Városarculati Nonprofit Kft., Előadóművészeti Jogvégő Iroda, Emberi Erőforrások Minisztériuma, Hajléktalanokért Közalapítvány, Maszk Országos Színészegyesület, Nemzeti Kulturális Alap, Staféta, Summa Artium Kultúratámogató Magánalap


Produkciós partnerek:
FÜGE Produkció, Hybrid Produkció, Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház, Mentőcsónak Egység, Trafó Kortárs Művészetek Háza, Örkény István Színház, Zimmertheater Tübingen


2017-18

A STEREO AKT alapcsapata 2017-2018

A STEREO AKT alapcsapata
2017-2018

Társulatunk korábbi tagjai:
Schőn Edina (producer 2017-2018)
Rácz Anikó (producer 2013-2017)
Török Tímea (produkciós asszisztens (2016)
Varga Brigitta (produkciós asszisztens 2013-2016)

Díjak, elismerések:
2017    Best Performance 2017 (Promenade Baltimore; a Baltimore Magazine olvasóinak közönségszavazata alapján)
2016    Junior Príma díj (Boross Martin)
2015    Staféta díj (ETIKETT, avagy A tökéletes ember) - Budapest Főváros Önkormányzatának tehetséggondozó projektje
2015    POSzT hivatalos versenyprogram: Felülről az ibolyát
2014    Megosztott díj: az Év Titánja (Felülről az ibolyát, rendező: Boross Martin)
2014    Francesc Candel-díj – Katalónia állami díja a “Close Encounters of the Different Kind” c. projektért a helyi bevándorlók integrációjának elősegítésének elismeréséül