fbpx
S
A
???? Felolvasószínházi est a háború alatt született ukrán színdarabokból
A SzínMűHely Produkció és az Átrium felolvasószínházi estje a háború alatt született ukrán színdarabokat mutat be 2023. május 8-án 20 órakor a STEREO Művházban. A felolvasást követően – egy rövid szünet után – kerekasztal-beszélgetést rendezünk.
A programba egy szabadversszerű naplót, egy a háború alatti érzelmeket szótárszerűen leíró darabot és egy csetüzenetekből építkező teljes estés művet választottunk. A mintegy másfél-két órás est folyamán Andrij Bondarenko Túlélő szindróma című darabjának szövegét Vonnák Diána, Oleszja Morhunec-Iszajenko Hosszú séta és Jelena Asztaszjeva Érzelmek szótára háború idején című darabjának részleteit Nagy Tamás fordításában ismerheti meg a közönség.
A művekből olyan szövegváltozatot készítünk, amely által a közönség képet alkothat magának a darabok cselekményéről, stílusáról és hangulatáról. De elsősorban azt szeretnénk megmutatni, hogyan élik meg az ukrán emberek a háborút a hétköznapok során, hogyan hat érzelmeikre, családi viszonyaikra.
Андрій Бондаренко: Синдром уцілілого
Andrij Bondarenko: Túlélő szindróma – fordította: Vonnák Diána
Елена Астасьева: Словарь эмоций военного времени
Jelena Asztaszjeva: Érzelmek szótára háború idején – fordította: Nagy Tamás
Олеся Моргунець-Ісаєнко: Велика прогулянка
Oleszja Morhunec-Iszajenko: Hosszú séta – fordította: Nagy Tamás

????
Az előadás előtt ukrán néptáncbemutatót tart Natalija Jakushkina és Liza Mayska gyerek tánccsoportja! Tavaly több ezer háború elől menekülő ukrán nő és gyermek érkezett Budapestre. A gyönyörű jelmezek és a professzionális tánctanítás számos gyereknek adott lehetőséget, hogy fejlesszék önbizalmukat és kapcsolódjanak kulturális identitásukhoz.
????A felolvasószínházi előadás rendezője az ukrán kultúrát jól ismerő Sardar Tagirovsky.
Sardar Tagirovsky elismert fiatal alkotó, aki sikeres előadásokat hoz létre a független színházi szcénában és kőszínházi keretek között egyaránt, és nagy tapasztalata van rendhagyó, műfaji határokat feszegető színházi projektek megvalósításában. Többnyire külföldön tevékenykedik. A Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatának a tagja rendezőként. Magyarországon legutóbb a 2022-es Textúrát rendezte.
???? A STEREO AKT tízéves lesz idén tavasszal. A jubileum alkalmából műfajokon átívelő fesztivált szervezünk május 1. és 17. között.
https://fb.me/e/4JERlUZOr
Az eseménysorozat az együttélés és egy prosperáló közösséghez tartozás lehetőségét helyezi fókuszba. A fesztivál több mint 25 programja mind közösségi vagy helyi ügyek által inspirált munka, amelyek többek közt olyan ügyekre reflektál kortárs művészeti eszközökkel mint a háború és a menekültválság, a roma esélyegyenlőség, női jogok, lakhatási válság, és fenntarthatóság.
A programok közt találtok performanszt, városi sétát, workshopot, installációt, koncerteket és gyerek programokat is.
A fesztivál központja a márciusban megnyíló STEREO Művház lesz, amely a 8. kerület új kulturális műhelye és közösségi tere, a programokat azonban nem kizárólag itt fognak megvalósulni.
https://fb.me/e/4JERlUZOr
Előadja: Biró Panna Dominika, Fodor Tamás, Hajduk Károly, Nagy Katica, Szamosi Zsófia, Váradi Gergely
Dramaturg: Ugrai István
Rendezőasszisztens: Gardenö Klaudia
Produkciós vezető: Szilágyi Mária
Rendező: Sardar Tagirovsky
Helyszín: STEREO Művház (1083 Budapest, Illés u. 36.)
Jegyár: diák: 2800/ felnőtt: 3400
Felolvasószínházi bemutatónkkal csatlakozunk a Worldwide Ukrainian Play Readings elnevezésű kezdeményezéshez, melyet a Philip Arnoult alapító-igazgató irányításával működő Center for International Theatre Development (https://www.citd.us/worldwide-ukrainian-play-readings) indított útjára, és amely John Freedman projektigazgató irányításával valósul meg. Eddig világszerte számos színház és formáció csatlakozott a kezdeményezéshez és rendezett felolvasást ukrán darabokból. Magyarországon mi csatlakozunk elsőként ehhez a kezdeményezéshez, amelynek célja a háború kitörése óta született ukrán színdarabok nyilvános felolvasása mellett szolidaritásunk kifejezése Ukrajnával, az ukrán emberekkel és az ukrán színházi közösséggel.
A felolvasószínházi program az Ukrán drámaírók Budapesten című színházi projekt része, mely az NKA és a CITD támogatásával valósul meg.
Együttműködő partner: ELTE BTK Ukrán Filológiai Tanszék