fbpx
S
A
???? Levélíró workshop, városi séta és hanginstalláció az aktív emlékezetről
Az emlékek addig tartanak, míg valaki beszél róluk. A történelemórák fontosak, de többnyire hiányosak. Kinek a történetét meséljük el valójában? Az emlékezés nem lehet statikus. Ha nem szakítunk időt és nem meséljük el újra múltunk történeteit, azok feledésbe merülnek és megismétlődhetnek a történelem hibái.
A STEREO10 Fesztiválon egy részvételi hanginstalláció bemutatására készülünk, amely a budapesti Porajmos (a roma Holokauszt) során meggyilkolt roma emberek emlékét hivatott visszahozni a jövőbe, valamint kiemeli és bemutatja a kerületben ma létező roma hálózatokat és közösségeket. A hanginstalláció egy utazó átmeneti emlékmű, amely minden meglátogatott európai városban a helyszínen írt személyes levelekből áll, amelyeket azokhoz intéznek résztvevőink, akiknek nevét és történetét nem őrzi a közemlékezet.
Projektünkbe a téma iránt érdeklődő roma (és nem roma) közösségeket hívunk, hogy találkozzanak, osszák meg egymással tapasztalataikat, gyakorlataikat.
Első állomás: Levélíró workshop (április 29. 14.00-18.00 – STEREO Művház)
A workshop során bemutatjuk a budapesti Porajmos történeti hátterét majd kreatív írási-, szomatikus- és történetmesélő gyakorlatokat kínálunk a közösségépítés és az “aktív emlékezet” eszközeiként, és kapcsolódunk az áldozatok elfe(le)dett történeteihez. Végül arra invitálunk titeket, hogy járuljatok hozzá ehhez a kollektív archívumhoz. Minden résztvevő egy múltbeli személy “emlék-őrzőjévé” válik, és egy neki címzett személyes levéllel gondoskodik az emlékének továbbviteléről a jelenbe és jövőbe. A levelekről hangfelvételt készítünk és május 11-én STEREO10 Fesztivál keretében a nyolcadik kerületben köztéren installáljuk őket. A workshop angol nyelvű, magyar fordítást biztosítunk. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött a collective.depart@gmail.com címen.
Második állomás: Kerületi séta és hanginstalláció (május 11.)
A „Gyere velünk a Nyolckerbe!” séta során Budapest egyik leghíresebb és legsokszínűbb kerületébe hívjuk meg az érdeklődőket az Uccu Alapítvánnyal közösen, amely során a roma kultúra és identitás fontos eseményeit és azok kultikus helyszíneit ismerhetik meg a velünk sétálók. Az interaktív sétát roma fiatalok vezetik, az ő személyes történeteiken keresztül tárul fel a kerület izgalmas és színes valósága. A résztvevők megtapasztalhatják, hogy az általuk hozott sztereotípiák megdőlnek és megnyílnak a helyszínek rejtett szépségei, láthatatlan kapcsolódási pontjai a roma kultúrához és emlékezethez. A Blaha Lujza térről indulva hét állomást érintünk, melyből az utolsó a Mátyás téren a DePART “Ha mindenki meghallaná” c. köztéri installációja a korábbi workshop során gyűjtött levelekből. Az installáció aznap 11.00-19.00-ig külön is látogatható a Mátyás téren.
A vezetett séta 16.00-18.00-ig tart, találkozópont a Blaha Lujza téri Fresh Corner Café előtt.
A sétán a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.
//
???? A STEREO AKT tízéves lesz idén tavasszal. A jubileum alkalmából műfajokon átívelő fesztivált szervezünk május 1. és 17. között.
https://fb.me/e/4JERlUZOr
Az eseménysorozat az együttélés és egy prosperáló közösséghez tartozás lehetőségét helyezi fókuszba. A fesztivál több mint 25 programja mind közösségi vagy helyi ügyek által inspirált munka, amelyek többek közt olyan ügyekre reflektál kortárs művészeti eszközökkel mint a háború és a menekültválság, a roma esélyegyenlőség, női jogok, lakhatási válság, és fenntarthatóság.
A programok közt találtok performanszt, városi sétát, workshopot, installációt, koncerteket és gyerek programokat is.
A fesztivál központja a márciusban megnyíló STEREO Művház lesz, amely a 8. kerület új kulturális műhelye és közösségi tere, a programokat azonban nem kizárólag itt fognak megvalósulni.
https://fb.me/e/4JERlUZOr
Facilitátorok és installáció:
DePART társulat (Decentralized Practices of Active Remembrance and Theatricalization)
Jonas Baur, Dominik Jellen, Cat Jugravu és Szepes Anna
Sétavezetők:
Uccu Roma Informális Oktatási Alapítvány
A DePART (Decentralized Practices of Active Remembrance and Theatricalization) egy nemzetközi összművészeti társulat. Mindannyian az alkalmazott színház, az előadóművészet és a pedagógia területéről érkezünk és közösségekben, közösségekkel dolgozunk az általuk fontosnak tartott politikai és szociális témák mentén. Részvételi művészeti eszközökkel, helyi szakértők és közösségek érdemi bevonásával igyekszünk rávilágítani az általános történeti narratívák visszásságaira.
Az Uccu Roma Informális Oktatási Alapítvány 2010-ben jött létre azzal a céllal, hogy elsődleges célja, hogy csökkentse a társadalomban meglévő, a roma társadalommal kapcsolatos tévhiteket és előítéleteket. Célunk, hogy egy nyitottabb és befogadóbb világban élhessünk. 8 különböző oktatási modulunk közül a legnépszerűbb a nyolcadik kerületi városi séta, ami az Uccu Alapítvány iskolai foglalkozásaiból nőtte ki magát.
Együttműködő partnerek: Józsefvárosi Közösségekért Nonprofit Zrt. Rendezvényszervezési Irodája; Romano Instituto