S
A

Emberi alapértékekért, és egy igazságosabb világért harcolnak, hisznek abban, hogy a változás lehetséges, és az ügyeikért sokszor a magánéletüket is feláldozzák. Gyakran dolgoznak bizonytalan munkakörülmények között soha véget nem érő küldetésük érdekében, ezért gyakran elfáradnak, kiégnek.Ezen jellemzés akár színházi alkotókra is illene, de helyettük aktivisták kapják a főszerepet a STEREO AKT produkciójában. Kik ők? Korunk hősei avagy deviáns, netán unatkozó bolondjai?

A Remény Panzió egy dokumentarista előadás, amelynek témája az aktivizmus és az alulról jövő kezdeményezések. A darab aktivisták munkásságával, az ő motivációikkal, sikereikkel, valamint kudarcaikkal foglalkozik. Nem csupán személyes történeteik, de ők maguk is szerepelnek majd az előadásban a társulat tagjai mellett. Az öt, különböző területen tevékenykedő civil szereplőt felhívás, majd egy workshop útján választjuk ki. Lehetnek köztük környezetvédők, jogvédők, mozgalmárok, vagy lokálpatrióták.A próbafolyamat elején a civileket egy héten keresztül 1-1 színész fogja minden útjára elkísérni, amely során történeteket, hangokat, képeket és benyomásokat gyűjtenek a további munkafolyamathoz. Az előadást helyszíne egy fiktív szanatórium, amely kiégés szélén álló, közösségi munkát végző önkéntesek kezelésére jött létre.

A szanatórium személyzete – a színészek – olyan emberekről gondoskodnak, akik általában a társadalmunkról gondoskodnak, ezzel gyakran háttérbe szorítva saját jólétüket. A Panzióban eltöltött idő alatt feltöltődhetnek, és egy lépéssel távolabb léphetnek a mindennapi szélmalomharcaiktól. A Panzióban megfordulnak a prioritások – a személyes történetük, az ő karakterük, és aktivistaként szerzett tapasztalataik állnak a reflektorfényben a küldetésük helyett – ez számukra a reflexió lehetőségét adja, a néző pedig betekintést nyerhet, hogy milyen emberek állnak egy-egy jelszó, zászló, ügy mögött. A színészek és aktivisták színpadi találkozása lehetővé teszi számunkra, hogy összefüggéseket fedezzünk fel a művészet és az aktivizmus között, hiszen mindkét terület egy olyan elhivatott közösségi munka egy nagyobb cél érdekében, amely azonban sokszor önkizsákmányoláshoz vezet.

Az előadást “utazó előadásnak” tervezzük, több ország városában tervezzük játszani, mindenhol helyi aktivisták részvételével. Így egy olyan dramaturgiai keretet tervezünk az előadáshoz létrehozni, amelyet különböző helyszíneken, más és más közegekre is tudunk majd alkalmazni. 2022 őszén Tübingenben debütál az előadás, ahol a bemutatót követően további 8 alkalommal játsszuk azt a Zimmertheater Tübingen-ben, majd a 2022/2023-as színházi évad során megtartjuk az előadás magyar változatának előkészítését, próbafolyamatát, majd hazai bemutatóját is.

Alkotó-előadók:
Borsos Luca, Messaoudi Emina, Göndör László, Martinkovics Máté
valamint 5 tübingeni aktivista

látvány: Raissa Kankelfitz
videó tervező: Bredán Máté
technikai vezető, fényterv: Stefan Pfeffer
technikai munkatársak: Thomas Mulot, Lukas Bross
zene: Tara Khozein, Bartha Márk
producer: Dieter Ripberger, Mayer Dániel
produkciós asszisztens: Paula Korneck, Balogh Zsuzsanna
dramaturg: Thury Gábor
rendező: Boross Martin