STEREO Akt:
ETIKETT
avagy A tökéletes ember
- természetfilm egy beszélő szobában -

Jurányi Ház, Kamaraterem - JEGYVÁSÁRLÁS

ETIQUETTE – or The Perfect Human
Documentary on nature in a speaking room

A documentary on nature and a fashion show on stage. The viewers arrive as guests to someone’s home but it all turns into an absurd lesson on common courtesy. Or rather a round trip in the hidden, instinctive chambers or our brains. Through lust, gobbling, stomping and duels we’ll learn the appropriate way of anxiousness, behavior, compliance – while preserving the highest degree of political correctness and politeness. We would all like to be good. But good is not enough, perfection is the goal. It is not enough to be perfect - you have make it apparent.

We follow the two figures on stage like looking through the walls of a terrarium guided by the voice of the cheeky and honest Narrator through a headphone whispering in our ears. 

Az Etikettben a tökéletességre vadászunk. Bár nem elég tökéletesnek lenni, azt meg is kell tudni mutatni. 
Boross Martint és Julia Jakubowska-t, két főhősünket úgy figyeljük meg, mintha egy terrárium üvegén belül léteznének. Egy titokzatos hang utasításait követjük, aki segít olyannak lennünk amilyenek szeretnénk, hogy mások lássanak és amilyennek magunkat szeretnénk látni - mint színész, mint nő és férfi, és mint ember. Csakhogy a hang gyakran tévútra viszi a potenciális tökéletes embereket.

Az Etikett egy színpadi természetfilm és divatbemutató, amely során kéjelgés, zabálás, toporzékolás és párviadal útján tanulunk rendesen szorongani, viselkedni, megfelelni - a legnagyobb szintű politikai korrektség és illendőség mellett. 

Megfigyelt alanyaink szavát nem halljuk, csak a mozdulataikat látjuk. A hangtalan sírásukat, néma üvöltésüket. De nem maradunk le semmiről, mert a Pilóta gondoskodik rólunk és mindent hallhatóvá tesz számunkra a saját rádiós rendszerén, a nézők fejhallgatóján keresztül. De vajon biztos, hogy mindenki ugyanazt hallja?

"A STEREO AKT soha nem hagy pusztán nézni. Kérdez tőled. Vájkál benned. Cselekedtet. A Felülről az ibolyát előadásukban a halállal szembesített, a halállal, amiről nem szokás beszélni. Az Etikettben az ember mint ember voltunkból eredő tökéletlenségekről van szó, amelyeket a néző szerepébe bújva elrejtünk. A kérdések azonban előhozzák őket. A színház biztonságos közege semmivé lesz, a játék valósággá válik. Ettől lesz igazán izgalmas a helyzet."  
(Kiss Csaba, http://www.prae.hu/article/8992-lehull-az-alarc/)

"...ebből szeretne valamit megértetni velünk a STEREO Akt: kilépni, kiléptetni az alól a belső vagy épp felettes énünktől származó hang alól, amelyre aztán rámosolyogva megszülethet az egészséges távolságtartás a saját elvárásainktól, magunkra kényszerített szabályainktól.”
(Csatádi Gábor: http://www.potszekfoglalo.hu/2016/03/16/tokeletlen-tokeletesseg/)

"Társadalmi normák szerinti idea ellenében leplezi le a mindenkori ember mindenkori tökéletlenségét. Mégpedig úgy, hogy azt állítja, a tökéletes embert mutatja be, közben pedig folyamatosan mindennapi, hibára hajlamos, gyarló önmagunk képmásait láttatja" (Kovács Natália: Íme az ember, Élet és Irodalom)

A produkció a Budapest Főváros Önkormányzata által meghirdetett Staféta program keretében valósult meg.

A produkció cselekményét, jeleneteit és szövegeit egyedi koncepció alapján, a próbafolyamat során írtuk Jorgen Leth A tökéletes ember c. kisfilmje és Miriam Elia We Go to the Gallery c. könyve, valamint saját megfigyeléseink által inspirálva.

Alkotók, előadók: Boross Martin, Julia Jakubowska
Narrátor: Terhes Sándor
Szöveg: Boross Martin, Téri Gáspár
Hang-design, zene: Bartha Márk, Tóth Szabolcs
Látványtervező: Kálmán Eszter
Fény: Kocsis Gábor
Technikai munkatárs: Szapu Márk
Dramaturg, rendező munkatársa: Téri Gáspár
Produkciós asszisztens: Varga Brigitta, Tési Dóra
Producer: Rácz Anikó
Rendező: Boross Martin

Támogatók, produkciós partnerek: Staféta, Budapest Főváros Önkormányzata, Füge Produkció, Emberi Erőforrások Minisztériuma, Nemzeti Kulturális Alap, Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház, Ludwig Múzeum