A STEREO AKT csapata új bemutatókkal – köztük egy budapesti, egy New York-i és egy németországi koprodukcióval -, repertoár előadásokkal, fesztivál megjelenésekkel, workshopokkal és más különleges eseményekkel vág neki a 2021/22-es évadnak!

Légy jelen!

Kolónia című helyszínspecifikus előadásunk a Trafó Kortárs Művészetek Háza tematikus fesztiválján, a Liberty projekt keretében kerül bemutatásra a nyár végén.

Egy színházi sétára hívjuk a közönséget a Kőbányai úti volt dohánygyár épületébe, ahol a színészekből, énekesekből és érintett civil résztvevőkből álló csapatunkkal közösen fedezzük fel a helyszín kevesek által ismert múltját.

Utunkon elkísér minket Irini és Perisztera, akiknek a polgárháború elől menekülő családja a kőbányai úti görög kolónia zárt világában talált menedékre, valamint Abouzar és fia, Armin, akik a déli határon működő tranzitzónák világának utolsó Magyarországon tartózkodó szemtanúi.

Gyökeresen eltérő történelmi és politikai környezetben született meneküléstörténetek elevenednek meg; csak a befogadó ország azonos mindkét esetben: Magyarország a 40-es évek végén és napjainkban. Együttműködő partnerünk a Soharóza kórus.

A bemutatóra 2021. augusztus 25-én és 26-án kerül sor.

Ex Katedra – Tanmesék a 90-es évekből című előadásunk tavaszi, SzínházTV-n történő online bemutatóját nagy figyelem és pozitív kritikai visszhang övezte. Az előadást élőben a Thealter Fesztivál közönsége láthatja először augusztus 5-én, Szegeden. Az évad során rendszeresen játsszuk az előadást a Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorházban. A budapesti bemutatóra 2021. szeptember 26-án kerül sor.

2022 januárjában kerül sor a Cím nélkül/Addressless: New York bemutatójára, amely az Egyesült Államokban, New Yorkban valósul meg a Rattlestick Playrights Theatre-ben. A hajléktalanságról szóló, interaktív, online színházi társasjáték amerikai színészekkel és alkotókkal létrehozott új, online verziójának alapját nagysikerű Cím Nélkül – hajlék-kaland-játék c. előadásunk inspirálja.

Zimmertheater Tübingennel 2019-ben közösen létrehozott European Freaks – Üzenjük Brüsszelnek! című előadásunkat követően, a 2021/22-es évadunk utolsó bemutatójaként ismét a német társulattal készülünk egy újabb együttműködésre. A „Sziget” munkacímű projekt bemutatójára 2022 júniusában kerül majd sor.

A 2021/22-es évadban az új bemutatóink mellett műsoron tartjuk repertoár-, és vendégjátékok formájában az Ex Katedra; a Cím Nélkül; a Tisztasági festés; a European Freaks; valamint az Emlékek klinikája című előadásainkat, amelyeket az elmúlt évek során mutattunk be.

Folytatjuk a Cím Nélkül – hajlék-kaland-játék tantermi előadás-sorozatát is, amelynek keretében budapesti és vidéki középiskolák számára kedvezményesen vagy ingyen biztosítjuk az előadást.

Számos művészeti projekttel is készülünk.

Szeptemberben a STEREO AKT három fős stábja a kijevi Zoloti Vorota színházba látogat egy 7 napos workshopot tartani, amely egyben új, „Aranykapu” munkacímű koprodukciónk előkészítéseként is szolgál. Az előadást Boross Martin rendezi, az alkotókat és a szereplőket pedig a kijevi színház és a STEREO AKT társulata együtt adja majd.

2021 őszén művészeti-ökológiai workshopot szervezünk a Pro Progressione-val együttműködésben, amelynek fókusza a természeti örökség. A workshopot egy, a Duna partján megrendezésre kerülő nyilvános munkabemutató keretében összegezzük majd. A projekt munkacíme „Egy csepp víz…”

2021/22 telén megtartjuk a Promenád című rövidfilmünk nyilvános bemutatóját.

Boross Martin a pandémiás időszak összegzéseként tematikus vlog esszésorozatot hoz létre. A négy epizódból álló sorozat rendezői napló stílusában foglalkozik részvételiséggel, dokumentarizmussal, a közösségi és politikus színházcsinálással, valamint a digitális térben történő alkotással.

A STEREO AKT kortárs színházi alkotócsoport 2013. óta hoz létre esemény-szemléletű színházi előadásokat.

A STEREO AKT esztétikája dokumentarista gyökerű. Ez részben a témaválasztáson, és a munkákhoz felhasznált alapanyagokon érhető tetten, de megnyilvánul abban is, hogy a közreműködők személye vagy az előadás választott helyszíne is alapanyaggá és inspirációs forrássá válhat az alkotók számára. A valóságból merített anyag az alkotó folyamat során sűrű, közvetlen hangvételű színpadi poézissá válik.

Ügyek mentén dolgozunk, és minden egyes ügy egy új összművészeti formációt hív életre. Számunkra a színház esemény, a néző résztvevő, az esemény lényege pedig a résztvevő valóságának és az alkotó fantáziavilágának találkozása. Közösségi és társadalmi párbeszédet kezdeményező előadásaink élménye a közönség és az előadók – akár szavak nélküli – párbeszédéből születik meg” – vallja a STEREO AKT csapata, akik mottója is a nézőhöz szól: „légy jelen!”

Linkek:

Honlap: www.stereoakt.hu

Facebook: facebook.com/stereoakt

Instagram: instagram.com/stereo_akt

YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCTXVbOC4RCz4m9tnaXYxNTQ

Vimeo: https://vimeo.com/user15824548