Boross Martin és társulata a németországi Tübingenben mutatja be legújabb, Hotel of Change című előadását, amelyben a STEREO AKT színészei mellett helyi aktivistáké a főszerep a Zimmertheater Tübingen (ITZ)-zel együttműködésben.

Idén ősszel megnyitja kapuit a „Hotel of Change”. A vendégek aktivisták – helyi civilek, akik miközben egy igazságosabb társadalomért fáradoznak, gyakran felörlődnek és kimerülnek a mindennapos küzdelemben. Nekik hozza létre a STEREO AKT a „Hotel of Change”-t, egy fiktív wellness-oázist a város közepén, ahol a hotel személyzete – a színészek – különös figyelmet fordítanak arra, hogy az elfáradt aktivistákról gondoskodjanak. A hotelben töltött idö során aktivisták és színészek egy közös teret hoznak létre, ahol a vendégek tapasztalatokat cserélhetnek, reflektálhatnak egymás és saját ügyeikre, kikapcsolódhassanak, hogy feltöltödve újult erövel térhessenek vissza mindennapi küzdelmeikbe. 

A STEREO AKT társulata 2019 után tér vissza újra a tübingeni Zimmertheaterbe. A “Hotel of Change” egy dokumentarista előadás, amelynek témája az aktivizmus és az alulról jövő kezdeményezések. A darabban nem csupán aktivisták személyes történetei, de ők maguk is szerepelnek a társulat tagjai mellett.
A színészek és aktivisták színpadi találkozása összefüggésekre világít rá művészet és aktivizmus között, két olyan területet vizsgálva, amelynek sokszor velejárója az elhivatott közösségi munka egy nagyobb cél érdekében, amely azonban sokszor önkizsákmányoláshoz és kiégéshez vezet.
A “Hotel of Change” személyes küzdelmekről és tapasztalatokról, társadalmunk összetett mechanizmusairól, a politikai változásokról és a reményről szól. Legfőképpen pedig azokról a bátor egyénekről, akik nélkül valószínűleg sokkal lassabban forogna a világunk.

Boross Martin rendező így foglalja össze miért fontos számára a téma:
“A fő kérdésünk az volt, hogy honnan jön és mi az a tűz, ami az aktivistákat (és amúgy ideális esetben a színházcsinálókat is) hajtja. Illetve hogyan kell táplálni ezt a tüzet, szenvedélyt, kíváncsiságot, dühöt, hogy ne tűnjön el.
A köztünk és a német aktivisták közti párhuzamokból indultunk ki. Egyének fölött álló ügyekért dolgozunk, sokszor a magánéletünk árán. Egy véget nem érőnek tűnő küzdelemben vagyunk, hatni akarunk és csak közösségben tudunk hatást elérni.
Továbbá az aktivista és a művész is történeteket keres és mesél újra és újra: azokat a történeteket, amelyekben a legjobban hisz.”

Az angol nyelvű előadás bemutatójára 2022. november 5-én 20 órakor kerül sor a tübingeni Zimmertheater Löwen színpadán, további időpontok: november 10., 11., 12., 17., 18., 19., 24., 25.

Alkotó-előadók:
Borsos Luca, Messaoudi Emina, Göndör László, Martinkovics Máté
valamint Jackie Andres, Ahmed Arafa, Lucas Leppert, Sofia Porscha, Lin Rückschloss

látvány: Raissa Kankelfitz
videó tervező: Bredán Máté
technikai vezető, fényterv: Stefan Pfeffer
zene: Tara Khozein, Bartha Márk
producer: Dieter Ripberger, Mayer Dániel
produkciós asszisztens: Paula Korneck, Balogh Zsuzsanna
dramaturg: Thury Gábor
rendező: Boross Martin