S
A

Tudod már, hol fogsz aludni ma este? És hogy hány fok lesz éjszaka? Hányszor eszel meleget egy héten? Mikor zuhanyoztál utoljára? Eszel kukából? Kértél már pénzt idegenektől? Tudod mi lesz veled fél év múlva?

Nem telik el úgy nap Magyarországon, hogy két-három ember ne veszítené el lakhatását. Ebből az élethelyzetből szinte csak emberfeletti erővel, nagy szerencsével és támogatók révén lehet kiemelkedni. A Mentőcsónak Egység és a STEREO AKT közös előadása egy interaktív színházi társasjáték, amely által a hajléktalan emberek életébe nyerünk bepillantást, játékosként megpróbálhatunk megélni, túlélni fél évet otthontalanul.

Az előadást négy szereplő játssza: két színész, egy hajléktalan aktivista és egy szociális munkás, aki szakértőként segít kiigazodni a sokak által alig ismert világban.

A felnőtt közönségnek és középiskolai diákoknak egyaránt játszott előadás egy helyzetjelentés saját társadalmunkról, amely egyfelől rávilágít a hajléktalanság mindannyiunkat érintő okaira, és megkérdőjelezi azokat a káros előítéleteket, amelyek azt állítják, hogy „annyit érsz, amennyi pénzed, van”, és „ha szegény vagy, magadra vess”.

Szereplők: Balog Gyula, Kőszegi Mária, Szabó Zola
Játékvezető-szakértő: Szenográdi Réka
Szerző: Fábián Gábor és a stáb
Dramaturg: Ivanyos Ambrus
Zenei vezető: Rimóczi István
Látvány: Schnábel Zita
Grafika: Szabados Luca
Játékfejlesztők: Tar Ágnes, Bass László, Csató Bálint, Gosztonyi Márton, Jakus Róbert
Konzultáns: Bass László
Produkciós asszisztens: Török Tímea, Balogh Zsuzsanna
Produkciós vezető: Trifonov Dóra, Mayer Dániel
Rendező: Boross Martin

Az előadásban részleteket használunk fel a Fedél Nélkül utcalapból, a HajléktaLand c. könyvből, Misetics Bálint „Gátak építése helyett” c. tanulmányából, valamint idézünk hajléktalan emberek műveiből és valós történeteiből.

Koprodukciós partner: Mentőcsónak Egység
Produkciós partnerek: Menhely Alapítvány, Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei (BMSZKI)

Támogatók: Kulturális és Innovációs Minisztérium, Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, Nemzeti Kulturális Alap, Előadóművészeti Jogvédő Iroda
Korábbi támogatók: Budapest Bank Budapestért Alapítvány, Emberi Erőforrások Minisztériuma, Hajléktalanokért Közalapítvány, Köszönjük Magyarország! program, Summa Artium, Visegrádi Alap

Külön köszönet nagylelkű felajánlásáért Galácz Gábornak.

Fotók: Bartha Máté, Lakatos Péter
Plakátfotó: Fanny Allié www.fannyallie.com