S
A

egy rendhagyó évzáró 

Mi készteti a fiatal kezdő pedagógust vagy az évtizedeket a pályán töltött szakembert, hogy búcsút intsen a tanári pályának? És mi bírja maradásra azt, aki a jelen körülmények között is folytatja a hivatását?
El tudunk képzelni egy olyan világot, ahol nem a mindennapos nehézségekkel, nem a ránk nehezedő lelkiismereti kérdésekkel, nem a közvélemény nyomásával, hanem tényleg az oktatással lehet foglalkozni? Mi kéne hozzá, és ki fogja ezt létrehozni?

Egy budapesti iskola különböző tereiben pályaelhagyó és pályán maradó tanárokkal és változatos történeteikkel találkozunk. Városi és vidéki életmeséket hallunk – az általános iskolától a szakképzésen át fővárosi elitgimnáziumig –, melyek mindegyike személyes és átélhető mozaikja egy rendszerszintű problémának. Ezt követően egy fiktív keretbe ágyazott rendkívüli évzárón veszünk részt, ami váratlan fordulatot vesz.

A STEREO AKT  dokumentarista előadása nem a menni vagy maradni kérdésében akar állást foglalni, hanem a személyes megélések alapján közös gondolkodásra hív: a különböző túlélési stratégiákat és az ellenállás lehetőségeit vizsgálja. Hogy mi oszt meg minket, azt látjuk, tudjuk, érezzük. De mi bennünk a közös? Hogyan lehet szabadnak és önazonosnak maradni egy központosított és elnyomó (oktatási) rendszerben? És hogyan tudjuk építeni azt, ami az egyik legfontosabb: saját jövőnket?

Az előadás a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében valósul meg.

 

Alkotók:
Dramaturg: Bíró Bence
Drámainstruktor: Csernai Mihály, Török Tímea
Szakmai konzulensek: Kovács Éva, Sikoparija Lujza (miutanfelmondtam.com)
Közreműködő egykori- és jelenlegi pedagógusok:
Béni András, Horváth András, Illés-Gurubi Réka, Keresztény Dorka, Tóthné Őry Katinka, Pokrócz Enikő, Szilágyi Kitty, Szűcs Gábor, Varga Sándor, Weszely Kinga
továbbá Szalontay Tünde
Zenekar: Nemes Jakab, Széll Botond (Corneus zenekar)
Közreműködik továbbá a Wesley János Általános Iskola Superar Gitárzenekara (tanár: Bándi Gergely)
Technikai vezető: Kiefer Tibor
Produkciós vezető: Lajkó-Balogh Zsuzsanna
Producer: Mayer Dániel
Művészeti vezető: Boross Martin
Szakmai partner: Miután felmondtam blog
Támogató partner: Nemzeti Kulturális Alap; Wesley János Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium; Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat