Két éve kezdtük el Szántó Fannival a Nyersanyag forgatókönyvének írását hosszas kutatás és számos vázlat megírása után. Nemrég pedig kitűztük a bemutatót. (2024. Február 15!; premier előtti vetítés ➡️)
Az elmúlt két év leforgása alatt alkotóilag és emberileg is meghatározó élmények értek. Ezekből osztok meg néhányat az írási folyamattól kezdődően, a castingon, az előkészítésen, majd a forgatáson át, az utómunka fázisig. A 2. rész a castingról szól.

A szereplőválogatás az egyik legizgalmasabb és egyben a legstresszesebb epizód volt a Nyersanyag előkészítése során. Arcot és lelket kapnak a karakterek: akik eddig csak papíron léteztek, megelevenednek, hús vér emberekké válnak előbb a próbákon, majd a forgatáson, végül pedig a vásznon. De ami ugyanilyen fontos, hogy kiválasztott színészek által bővül az alkotó stáb is: a szereplők nem pusztán megformálói egy figurának, hanem ahhoz, hogy élettel tölthessék meg, ahhoz egyben alkotótársakká is kell válniuk.

Így duplán nagy a casting director és a rendező felelőssége is.

Klasszikus módon úgy zajlik egy casting, hogy a főbb szereplőktől haladnak az alkotók előre, és mikor megvan a pár kulcsfigura, akkor látnak hozzá kisebb szerepek castingjához. Mi a kezdettől fogva több párhuzamos síkon gondolkodtunk: 
– vannak a szereplők közt az un. “felvilágosult” városi művészeket, akik nyári kalandon vesznek részt, mialatt a falu sötét titkait felfedezik; továbbá a kiskirályoskodó polgármestert, ahogy a túlbuzgó feleségét is profi színészek közül válogattuk, mert ezeknek a szerepeknek a mérete és a megjelenítendő állapotok, a szerep finomságai miatt nagyobb a felelősség és nagyobb színészi rutint láttunk indokoltnak.
– Zsani, a 15 éves főszereplő lány karakterére nyílt castingot írtunk ki
– a workshop résztvevőit és a falubelieket részben a fő helyszínként szolgáló Somogyszentpál lakóiból verbuváltuk
– és voltak olyan fontos, szöveges szerepek, a fiktív Pusztaszomaj lakói, pl. a polgármester roma és nem roma áldozatai, amelyre amatőr szereplőket kerestünk, de a szerepek összetettsége miatt nem tűnt valószínűnek, hogy a helyszíneken terepcasting keretében találjuk meg őket.

Az utóbbi szerepek miatt volt kulcsfontosságú, hogy csatlakozott casting directorként Fátyol Hermina és asszisztensként Csányi Dávid. Az ő segítségükkel és civil szervezetek bevonásával jutottunk el a film olyan kiemelt szereplőihez mint pl. az Irént játszó Szukonyik Noémihez, a Bikát alakító Chelihez, a polgármester munkafelügyelőjét, Lacit, és az ő egyik adósukat, Józsit megformáló Horváth Aleshez és Radics Józsefhez.

Egytől-egyig izgalmas kérdésekkel, szempontokkal szolgáltak a próbák alatt; szövegeket, új dramatikus motívumokat találtak ki, és olyan szintű autentikusságot és természetességet hoztak a filmbe, amit Magyarországon ritkán látni.

A film egyik legfontosabb gyerek karaktere Pali, aki beteg anyja helyett kényszerül a falu uborka farmján dolgozni, hogy törleszthessék adósságukat. A Palit játszó Ádámmal egy terep-casting során találkoztunk személyesen, de a végig nagy segítségünkre lévő Társadalomklinika egyik klipjében már korábban kiszúrtam. Ő és a többi vagány, érzékeny és tehetséges srác, akikkel végül együtt dolgoztunk, nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy végül Somogyszentpált választottuk a forgatás bázisául.

A film szimbolikus párharcában szembenálló filmrendezőnek és a falusi polgármesternek egyszerre kell karizmatikus, hiteles egyéniségnek és archetípusnak is lennie. Tamás karaktere ambiciózus, érzékeny, intelligens, már-már naivitásig idealista, mindezt egy privilegizált, értelmiségi háttérből, ahol az élet tétjei egészen mások, mint a film falubeli szereplői számára. Egy egyenes tartású, empatikus fiú, ami óvatlansággal, lobbanékony forrófejűséggel párosul. Azon kívül, hogy szuper színésznek gondolom, Dér Zsolt tökéletesen illett is ebbe a képbe, és bár a közös munka előtt viszonylag kevéssé ismertük egymást, nagyon könnyű volt elképzelni a forgatókönyv alakulása közben az ő általa megszólaló Tamást. Izgalommal töltött el az is, hogy akkoriban nem vállalt sok színészi munkát Zsolt, ezért tudtam, hogy ha elvállalja, akkor azt nem automatizmusból teszi meg, hanem mert fontosnak tartja a témát. Ez már az első beszélgetésünkkor be is igazolódott, nem is volt az eszemben soha más erre a feladatra.

Gáspárra is szinte egyedüli jelölt volt Pál András az abbéli képessége miatt, hogy egyszerre tud sármos és vérfagyasztó lenni. Az első próbafelvételen egyértelmű volt, hogy úgy tud tekintélyt parancsoló üzemmódba váltani, hogy ahhoz hangos szóra vagy agresszióra semmi szükség, elég tud lenni egy teljesen kedélyes, törődő aura is.

Zsani, a polgármester mostohalányának szerepére több mint 100-an jelentkeztek. Több online kört követően végül 10 jelentkezővel találkoztunk személyesen. A velük való próbafelvételeknél közreműködött a forgatókönyv társírója, Szántó Fanni, és Dér Zsolt is, aki amúgy rutinos casting director. A személyes casting után teljesen egyértelműen tettük le a voksunkat Szabó Stefi mellett, aki olyan szintű tudatosságról, technikai eszköztárról, higgadtságról és munkamorálról tett azonnal tanúbizonyságot – mindamellett, hogy természetesen tökéletesen illett rá a karakter is -, így nem volt kérdés, hogy vele szeretnénk dolgozni.

Hanna és Krisztián a pesti filmes csapat tagjai. Hanna drámatanár, és Tamás barátnője. Krisztián operatőr, aki amúgy nagy produkciókban dolgozik, de lazításként, nyári hakniként eljött a barátaival workshopot tartani. Mindkét szerepre három-négy erős jelöltünk volt. Mindannyiukkal csináltunk próbafelvételeket, több féle kombinációban, mert az egyéni karaktereken túl az volt a legfontosabb szempont, hogy hogyan működnek együtt mint csapat. A Tamás-Hanna-Krisztián hármasa közt lévő kémia, dinamika, illetve, hogy ki, milyen funkciókat, tulajdonságokat képvisel egy csapaton belül, döntő fontosságú volt.

És persze muszáj megemlíteni azt a számos epizódszereplőt és statisztát, akik nélkül nem lehetett volna megalkotni azt a világot, a valóságból oly ismerős, mégsem létező Pusztaszomajt, amelynek utcáin nap, mint nap megállt mellettünk egy-egy autó a forgatáson (néha felvétel közben), és helyi srácok érdeklődtek afelől, hogy nem kell-e még szereplő, mert szívesen beszállnának.

➡️ Aktuális vetítések, további infók a filmről ➡️