S
A

Nyersanyag címmel készül Boross Martin első nagyjátékfilmje.

A forgatókönyvet Szántó Fanni, a Külön falka díjnyertes forgatókönyvírója és Boross Martin közösen írták. Az alkotók szatirikus társadalmi drámaként jellemzik a történetet, amely egy filmes stáb és egy zsákfalu lakóinak együttműködéséről és az azt beárnyékoló titokról mesél.

A Nyersanyag egy budapesti filmes stáb történetét meséli el, akik közösségépítő workshopot tartanak egy falu fiataljainak. Ottlétük során titokra derül fény a nagyhírű uborkafarmről, ami arra utal, hogy a polgármester elnyomásban tartja a falubelieket. Az esetről kirobbanó sikerű leleplező dokumentumfilmet forgatnak, ami azonban éket ver a falu ártatlan lakói közé… A hivatásos színészek mellett számos amatőr és gyerekszereplő is feltűnik a filmben, a helyi lakosok szerepeiben.

“Ha egy mondatban kellene összefoglalnom: arról szól, hogy mi a siker ára, és kinek kell azt megfizetni. Egy szimbolikus párharc áll a film középpontjában: egy polgármester, aki visszaél a hatalmával, miközben egy prosperáló közösséget is épít és egy filmrendező, aki kihasználja a belevetett bizalmát, ellentmondásos módszerekkel beavatkozik a helyiek életébe annak reményében, hogy nyilvánosságot szerezzen egy ügynek. Történetünk szereplői ugyanolyan komplex emberi és közösségi útvesztőben találják magukat, mint amiben manapság a társadalmunk áll tanácstalanul és tétlenül: a privilegizált városiak és a mélyszegénységben élő falusiak közt tátongó szakadékban. Erre a bizonyos szakadékra mostanában nagyobb figyelem fordul, ez nagy felelősséggel is jár nekünk alkotóknak.” – nyilatkozta a készülő filmről Boross Martin rendező.

A film egy fiktív faluban, Pusztaszomajon játszódik. A legfontosabb helyszíneknek öt Somogy megyei település ad otthont: Somogyszentpál, Gadány, Kelevíz, a somogyvámosi Krisna-völgy, valamint Somogyzsitfa; de vannak budapesti és külföldi helyszínek is.

Főbb szerepekben:
Dér Zsolt, Pál András, Mészáros Blanka, Baki Dániel, Tankó Erika, valamint Szabó Stefi

operatőr: Bálint Dániel és Becsey Kristóf
forgatókönyv: Boross Martin és Szántó Fanni
látvány: Fekete Anna
jelmez: Mák Petra
zene: Bartha Márk
vágó: Vághy Anna, Nemes Tímea
producer: Osváth Gábor és Mayer Dániel
társproducerek: Grüll Péter, Juhász András, Mártonffy Zoltán
rendező: Boross Martin

werkfotók: Bartha Máté, Jenei Dániel