S
A

“A Magyar Vöröskereszt teljes felkészültséggel várta az amerikai imperialisták és monarcho-fasiszta csatlósaik ellen harcoló hős görög nép gyermekeit. Meleg fürdő után a vendégszerető magyar nép meleg gyermekotthonaiba helyezik el őket.”
/Magyar Filmhíradó, 1948./

“Legálisan léptem át az országhatárt, mégis az első dolog, amit Magyarországból láttunk, a szögesdrót volt. Kerítések és rendőrök mindenütt. Se fű, se egy fa a láthatáron, csak beton és vas. 553 napot töltöttünk el egy konténerben. Armin, a fiam ekkor 10 éves volt.”
/Abouzar Soltani, iráni menekült, 2021./

A STEREO AKT színházi sétára hívja a közönséget a Kőbányai úti volt dohánygyár épületébe, ahol a színészekből, énekesekből és érintett civil résztvevőkből álló csapatunkkal közösen fedezzük fel a helyszín kevesek által ismert múltját.

Utunkon elkísér minket Irini és Perisztera, akiknek a polgárháború elől menekülő családja a kőbányai úti görög kolónia zárt világában talált menedékre, valamint Abouzar és fia, Armin, akik a déli határon működő tranzitzónák világának utolsó Magyarországon tartózkodó szemtanúi.

Gyökeresen eltérő történelmi és politikai környezetben született meneküléstörténetek elevenednek meg; csak a befogadó ország azonos mindkét esetben: Magyarország a 40-es évek végén és napjainkban.

Görög idegenvezetők:
Bozonasz Irini
Gogu Perisztera
Iráni idegenvezetők:
Abouzar Soltani
Armin Soltani
Kar:
Al-Farman Petra (Soharóza)
Martinkovics Máté
Messaoudi Emina
Somogyi László / Szilvay Máté (Soharóza)
Zenei vezető: Tara Khozein
Látvány: Mák Petra
Tolmács: Khaibar Shenwari
Produkciós asszisztens: Balogh Zsuzsanna
Producer: Mayer Dániel
Dramaturg: Bíró Bence
Rendező: Boross Martin
Szakmai partner: Magyar Helsinki Bizottság
Együttműködő partner: Soharóza
Produkciós partner: Trafó Kortárs Művészetek Háza

Köszönet:
Akropolis Compania: Sokalopulos Giannis (buzuki), Sárkány Bettina (gitár), Szertaridisz Jannisz (dob);
Kariatidák kórus: Stefanidu Janula, Durosz Thalia, Hadzipanajotidu Mária, Dr. Papp Beáta
Romiosyni kórus: Bakszevani Szula, Bozonasz Irini, Frei Erika
Ellinizmosz táncegyüttes: Taxidu Eleni, Szamara Olga, Arvanitidu Sztamatula, Karajorgu Mária, Angelidu Athina, Téglás Krisztina

Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei (BMSZKI)
Fővárosi Görög Önkormányzat
Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt.
Törekvés Művelődési Központ
Pohárnok Barbara (Helsinki Bizottság), Kovács Tímea, Psimmenos Vasilios, Ziad Taha

Az előadásban részletek hangoznak el Földes András „Valójában börtön a tranzitzóna, ahol a terhes nőket is bilincsbe verik” c. cikkéből (index.hu, 2017.06.12.), valamint Halász Júlia és Erdélyi Péter videó riportjából (444.hu, 2017.09.13.)

Az előadás a Liberty nemzetközi projekt részeként, az Európai Unió Kreatív Európa Programjának támogatásával jött létre.
A 2021. október 1-jei és 3-ai előadás a Józsefváros Közösségeiért Nonprofit Zrt. szervezésében a Budapesti Őszi Fesztivál keretén belül, a Budapest Brand közreműködésével valósul meg.